Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински преговарящ с бунтовниците обвинен в заговор за убийството на президента

Депутатката Надежда Савченко (вдясно) разговаря с Володимир Рубан, който е поставен в клетка в съд в Киев на изслушването по обвиненията срещу него в заговор за убийство на висши представители на Украйна.
Снимка: Ройтерс

Украйна обвини преговарящ при размяната на пленници с проруските бунтовници в заговор за убийството на президента Петро Порошенко и други висши представители, съобщи АФП.

Володимир Рубан бе задържан в четвъртък с пратка оръжия и боеприпаси в колата му, докато пресичал „сивата зона“, разделяща територии под контрола на бунтовниците в Донбас от останалата част на страната.

Украинският гражданин Рубан (50 г.) е организирал няколко размени на пленници между двете страни по време на 4-годишния конфликт, отнел живота на над 10 000 души.

Той е заподозрян, че готвел атаки срещу Порошенко и други висши представители в техните домове и офиси с огън от минохвъргачки, гранатомети, леко стрелково оръжие и взривни устройства.

Освен президента на мушката били още вътрешният министър Арсен Аваков, шефът на Съвета за национална сигурност и отбрана Олександър Турчинов, бившият премиер Арсений Яценюк и други, чиито имена не бяха огласени.

Съдия по делото му заяви, че Рубан, който е украински гражданин, целял „да създаде хаос… и да помогне на Русия да започне мащабна офанзива“, която да постави сепаратисткия регион в Източна Украйна под неин постоянен контрол. И му наложи 2 месеца задържане под стража.

Пред съда в Киев Рубан заяви, че не е знаел да има оръжия в колата му и обвини властите, че се опитват да го натопят.

Порошенко нареди на шефа на Украинската служба за сигурност Васил Грицак лично да наблюдава разследването.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна