Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС поиска от САЩ постоянно изключване от митата за вноса на стомана и алуминий

Лидерите на Европейския съюз призоваха в петък временното освобождаване от вносните мита за стомана и алуминий в САЩ да се превърне в постоянно, заявявайки, че си запазват правото да реагират "по пропорционален начин", за да защитят интересите на блока, съобщава агенция Ройтерс.

Министър-председателят на Белгия Шарл Мишел изрази недоволство от 40-дневното освобождаване от митата, наложени от Вашингтон, и определи този ход като "насочване на пистолет в глава ни" от страна на Доналд Тръмп. "Това е странен начин да преговаряш с един съюзник", допълни той.

В съвместно изявление държавните и правителствени ръководители на ЕС, които участват на редовна среща на върха в Брюксел, посочиха, че предприетите от Вашингтон мерки не могат да бъдат оправдавани със съображения за национална сигурност, цитирайки официалната позиция на Белия дом по отношение на митата за вноса на стомана и на алуминий.

"Европейският съвет изразява съжаление относно решението на САЩ да наложи тарифи за внос на стомана и алуминий. Защитата на индустриалния сектор в САЩ е неподходящо средство за разрешаване на реалните проблеми със свръхкапацитета", посочват лидерите на ЕС, цитирани от Ройтерс.

"Европейският съвет решително подкрепя стъпките, предприети от ЕК, за да гарантира, че интересите на ЕС са напълно защитени и да запази правата на Съюза в съответствие с правилата на Световната търговска организация, като реагира адекватно и по пропорционален начин на американските мерки".

Сесилия Малмстрьом, европейският комисар по търговията, който преговаря от името на 28-те страни, заяви, че европейците не искат да бъдат санкционирани за действия, подтиквани до голяма степен от обвиненията на САЩ за китайски дъмпинг, и отбеляза, че Вашингтон и Брюксел трябва да си сътрудничат.

"САЩ и ЕС трябва да се справят заедно с тези проблеми. Очакваме с нетърпение да проведем диалог със САЩ относно търговски въпроси, които са от общ интерес, като глобалното свръхпроизводство на стоманата", посочи тя в Туитър и допълни: "Тези дискусии между съюзниците и партньорите не бива да подлежат на изкуствени крайни срокове".

Британският премиер Тереза ​​Мей заяви пред репортери в Брюксел, че "сега Европа ще работи по въпроса как да си осигури постоянно освобождаване от наложените от САЩ митнически тарифи".

Ройтерс обаче допълва, че френски и германски официални представители са приветствали решението на Тръмп да "пощади" европейската стоманодобивна индустрия.

ЕС многократно заявяваше, че иска да бъде предотвратена евентуална търговска война, но в петък лидерите на Съюза предупредиха, че ще реагират с контрамерки, ако след 1-ви май Белият дом въведе по-високите мита за внасяните от Европа метали.

Австрийският канцлер Себастиан Курц посочи, че "ЕС не иска търговска война, но ще отговори твърдо, ако президентът на САЩ вземе погрешно решение".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна