Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тъмни зони в ледовете на Гренландия вещаят катастрофа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тъмната зона в ледовете на Гренландия се увеличава, показват снимки, направени от дрон. За това съобщава Nature Communications.

Според публикацията в зоните с тъмен лед има повече прах и сажди, но тъмният цвят се дължи основно на водорасли, които се хранят от въглеводорода на повърхността. Изследователите обясняват, че заради по-тъмния цвят ледът отразява по-лошо слънчевата светлина и затова се топи по-бързо.

Вследствие на това се увеличава площта, на която се разпространяват водораслите и т.нар. тъмна зона непрекъснато се разширява.

Според изследователите последствията от бързото топене на вечните ледове може да засегнат практически цялата планета, но най-вече крайбрежните райони. В момента нивото на Световния океан се повишава годишно с 3 милиметра, но учените предполагат, че заради по-интензивното топене на ледовете тези темпове ще се ускоряват.

По-раншни изследвания предупреждават, че заради по-интензивното топене на ледовете множество крайбрежни градове може да се окажат под вода. Сред другите негативни последици са цунамита и урагани, както и опасност от навлизане на живак във водите и атмосферата.

Според учени от Потсдамския университет основен фактор за по-бързото топене са именно водораслите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна