Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът на кирилицата внася нова символика в работата на Българската полярна база

БНР Новини
По време на 26-та Национална българска експедиция 2018 г. на Ледения континент, бе поставен паметник на кирилицата
Снимка: Мирослав Цвятков

На 11 май честваме паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий. За първи път това става официално у нас през 1851 г. в Пловдив, със съдействието на Найден Геров и на пловдивското епархийско класно училище.
Делото на Светите равноапостоли е несъизмеримо по сила и въздействие. Неслучайно Светите братя са избрани и за духовни покровители на Европа.
От тази година в Антарктида има паметник на кирилицата, поставен от участниците в 26-та Българска полярна експедиция в чест на Националния ни празник 3 март.
Mонументът е в непосредствена близост до православния параклис „Св. Иван Рилски”. Така малката територия, на която са  българската база „Св. Климент Охридски”, православният параклис, художествената галерия и паметникът на кирилицата, се превръща в силен духовен център.
Паметникът на кирилицата се осъществява, благодарение на дългогодишното българо-монголско сътрудничество на Антарктида и лично на монголския посланик проф. Лхамсурен Дугержав. Монголия е единствената неславянска държава, която пише на кирилица. Такъв монумент вече има в монголската столица.
Какво още е интересно да знаем за паметника на кирилицата, издигнат далеч от България, но който е неделима част от родината? В основата му са положени херметически затворени стоманени капсули, които съдържат пръст от Варна, Плиска, Преслав, Велико Търново, София и от гроба на кан Кубрат в Украйна.

Още за паметника, за неговото изграждане и въздействие, разказва проф. Христо Пимпирев, ръководител на националните ни експедиции и директор на Българския антарктически институт.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна