Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп изрази недоволство от хода на търговските преговори с Китай и постави под въпрос срещата си със севернокорейския лидер

Изказването на президента на САЩ провокира ново напрежение на световните капиталови пазари

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази известно недоволство от хода на търговските преговори с Китай, като в същото време постави под въпрос и планираната за следващия месец среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, провокирайки по този начин ново напрежение на световните финансови пазари.

След вчерашна среща в Белия дом с южнокорейския президент Мун Дже-ин, Тръмп намекна през репортери, че планираната за 12-и юни среща в Сингапур с Ким Чен-ун може да бъде отложена за по-късна дата. Той отбеляза, че в последно време има промяна в поведението на севернокорейския лидер и че това е станало факт след негова втора среща с китайския президент Си Цзинпин, който беше определен от Доналд Тръмп като "играч на покер от световна класа".

На въпрос на репортери дали е доволен от течащите през последните седмици търговски преговори между САЩ и Китай, Тръмп отговори, че в действителност не е.

През миналия уикенд администрацията на Белия дом преустанови заплахите си да наложи високи митнически тарифи за вноса на китайски стоки, докато продължават преговорите, но Доналд Тръмп даде ясно да се разбере, че е нетърпелив. "Имаме да извървим много дълг път, като ние искаме да вървим бързо", отбеляза американският президент.

Коментарите на Тръмп, че не е доволен от хода на неотдавнашните търговски разговори между САЩ и Китай, както и поставената под въпрос негова среща с Ким Чен-ун доведоха до подновяване на напрежението на световните капиталови пазари.

По-рано днес азиатските борси се оцветиха в червено, като японският индекс Nikkei се понижи с 1,18% на фона и на поскъпващата йена с оглед на нейния статут на "валута-убежище" при геополитически напрежения. Китайският индекс Shanghai Composite падна с 1,41%, а хонконгският Hang Seng – с цели 1,82%.

Европейските инвеститорите също реагира негативно на вчерашните изявления на Донадл Тръмп, като общият фондов индекс Stoxx Europe 600 се понижава в началото на днешната търговия с 0,8%, немският DAX пада с 1,21%, френският CAC40 – с 1,14% и британският FTSE100 – с 0,66%.

Подновеното геополитическо и търговско безпокойство води и до спад на фючърсите на американските фондови индекс на извънборсовата търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се понижава с близо 160 пункта (понижение с 0,65%), на широкия индекс S&P500 – с 0,6% и на технологичният Nasdaq100 – с 0,94%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна