Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Bank of America подготвя своите служители да бъдат заменени от изкуствен интелект

Една от водещите финансови институции в света - Bank of America не иска служителите ѝ да се притесняват, че нейният нов виртуален помощник - "Ерика" ще промени, или дори ще премахне техните работни места, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Голямата кредитна компания просто иска нейните служители да се подготвят за това, което ще се случи в близко бъдеще.

Системата "Ерика" направи дебюта си тази година и представлява едно от най-мащабните усилия на Bank of America при използването на изкуствен интелект. Отговаряйки на текстови или речеви команди, "Ерика" помага на клиентите да изпълняват основни банкови задачи, като блокиране на липсващи дебитни карти, или намиране на т.нар. "банков маршрутизиращ номер" (транзитният номер, или RTN е деветцифрено число, използвано за идентифициране на финансова институция по дадена транзакция в рамките на САЩ).

"Виртуалният асистент" е първият, който ще бъде предложен в приложение на големия американски кредитор и има за цел да подобри потребителския опит, но подобна иновация представляват заплаха за съществуващите работни места. За да помогне на служителите си да се справят с това, Bank of America стартира наскоро набор от онлайн курсове, за да ги обучи за новите им роли в компанията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна