Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов получи наградата "Европейска личност на годината" на официалната церемония в Сараево

| обновено на 05.07.18 в 13:49
Бойко Борисов при пристигането му в Сараево
Снимка: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов получи наградата "Европейска личност на годината" на официалната церемония в Сараево. Отличието се присъжда за усилията на министър-председателя да изведе темата за Западните Балкани на преден план в Европейския съюз.

В столицата на Босна и Херцеговина премиерът очерта визията за развитие на региона, която той договаря и с останалите държави в Югоизточна Европа. В основата е изграждането на инфраструктурата, подчерта премиерът на церемонията:
"Печатница за пари ще бъде това за Балканите в момента, в който изградим инфраструктура, печатница. Тогава ще дойде на дневен ред да направим едно гише, независимо в коя държава на Балканите минава товарът, единна такса, един данък. Визията ни е за вас, за бизнеса, стоките, товарите, туристите, енергийните източници, имаме огромна визия. Политическите елити трябва да мислят само за едно, и това го казвам тук при вас - за мира и етническата толерантност, иначе няма бизнес, иначе ще отиде на запад, където е спокойно".
Борисов е на посещение в Сараево, където ще вземе участие в международен бизнес форум.

Преди това българският премиер разговаря с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. 

"Защо Босна и Херцеговина трябва да се поучи и да намери своето вътрешно решение на конфликтите, които има? Това отвори перспективата на Македония, на Албания, Сърбия уверено върви. Надяваме се, че конфликтът "Косово" ще бъде решен в най-скоро време, така че ние, самите Балкани, трябва да си затворим тези конфликти, за да може да продължим по пътя за НАТО и ЕС". 

Вчера премиерът беше на посещение в Солун. Там по време на Съвета за сътрудничество на най-високо равнище България, Румъния, Сърбия и Гърция постигнаха споразумение за работа по общ инфраструктурен пръстен, който да свърже магистралите, железопътните линии и пристанищата на четирите държави. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна