Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джером Пауъл: Фед ще продължава да повишава постепенно лихвените ставки

Джером Пауъл от Фед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви във вторник пред банковата комисия на Сената, че силният икономически растеж и стабилната инфлация би трябвало да задържат централната банка на САЩ по пътя на постепенно повишаване на краткосрочните лихвени проценти.

"Входящите данни показват, че успоредно със силния пазар на труда, икономиката на САЩ нарасна със солидно темпо през годината досега, докато инфлацията е близо до заложените от нас цели", посочи той в речта си пред американските сенатори, съобщава "Уолстрийт джърнъл". "Най-добрият път занапред е да продължим постепенно да повишаваме лихвите".

Според него тези стъпки "отразяват силното представяне на икономиката и се очаква да помогнат да се гарантира, че тази позитивна тенденция ще продължи".

Трябва да се има предвид, че през юни Федералният резерв повиши основния си краткосрочен лихвен процент с четвърт процентни пункта до диапазон между 1,75% и 2,0%, като това беше второто подобно увеличение от началото на годината. В същото повечето членове на Фед прогнозираха общо най-малко четирикратно увеличение на лихвената ставка в рамките на настоящата годна, след като на заседанието през март мнозинството от тях залагаха на трикратно повишение.

Показанията на Джером Пауъл сякаш не показват каквито да било промени в темпа на нарастване на лихвите, като вместо това обрисуват рискът от неочаквано отслабване на икономиката като "грубо балансиран" с възможност икономиката на САЩ да нарасне по-бързо от очакваното.

Той отбеляза, че икономиката нараства със "солидно темпо", а нивото на безработица се очаква да продължи да спада. "Дори неотдавнашното ускоряване на инфлацията към целевото ниво на Фед от 2% е окуражително", допълни той. Според него по-умереното повишение на заплатите показва, че затегнатият трудов пазар все още не причинява висока инфлация.

Търговската политика обаче се очертава като една от областите на потенциална загриженост. Президентът Доналд Тръмп е в процес на увеличаване на митническите тарифи спрямо търговските партньори, което подхранва несигурност сред американските компании, разчитащи на световни доставчици и пазари за техните стоки и услуги.

В своето изказване пред Сенатската банкова комисия Джером Пауъл засегна слабо търговската политика, като само отбеляза, че е "трудно да се предскаже окончателният резултат от текущите дискусии по търговската политика, както и размерът на икономическите ефекти от последните промени във фискалната политика".

Председателят на Фед посочи, че солидното представяне на икономиката със силен трудов пазар и инфлация близо 2% може да продължи няколко години. "Няколко фактора допринасят за тази положителна перспектива: финансовите условия са благоприятни за растежа, банковата система е много по-силна, отколкото преди кризата и фискалната политика е стимулираща", каза г-н Пауъл. Освен това и перспективите за световната икономика "остават стабилни въпреки по-голямата несигурност в някои части на света", добави той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна