Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Варовик в пътя убиец" е водещото заглавие на вестник Стандарт. Варовик или доломит е имало в асфалта на пътя убиец край Своге, където в събота при тежка катастрофа с автобус загинаха 17 души. Това са показали лабораторни тестове със солна киселина на проби, взети в неделя сутринта.

Характерното за тези материали е, че имат склонност да се полират. Затова е недопустимо влагането им в асфалтовия слой, камо ли в неговата износваща част, заяви регионалният министър Николай Нанков. Според документите, подадени към пътната агенция обаче, пътят отговаря на изискванията.

По темата продължава Телеграф, който пише на първата си страница: "3 бона глоба за без колан в рейса", пише вестникът. 3 хиляди лева глоба да отнася превозвач, ако в автобуса му пътник няма как да си сложи колан, защото такъв няма. 300 лева пък да е санкцията за шофьора, допуснал возещите се да са необезопасени, а отделно превозното средство да се спира от движение, докато не се оборудва със системи за предпазване при инциденти. Това предвиждат предложения за спешни промени в Закона за автомобилните превози, отбелязва вестникът, който цитира заместник изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Дамян Войновски. С текста ще се въведе задължително ползване на колан в рейса, ако курсът е по-дълъг от 30 километра.

Политическите коментари след катастрофата е избрал за водещ материал Дума. БСП иска оставката на правителството, обобщава левият вестник, който цитира думите на лидера на партията Корнелия Нинова, че "корупцията вече убива". Нинова вчера настоя премиерът Бойко Борисов да поеме отговорност за случилото се.

Фирмите ще пълнят не един, а два фонда за хора с увреждания, научаваме от страниците на Сега, който коментира окончателния проект на закон за хората с увреждания, публикуван вчера за обществено обсъждане. Той предвижда отпадане на специалната закрила от уволнение за служители с увреждания. Срещу това обаче се въвеждат нови тежки изисквания за бизнеса. Във всички фирми с 26 или повече служители ще има задължителна квота за хора с увреждания. При неизпълнението им, работодателят ще заплаща ежемесечно компенсационна вноска в размер на 30% от минималната заплата на всяко незаето работно място за човек с трайно увреждане.

Темата продължава 24 часа, който отбелязва, че "Социални помощи ще заменят инвалидните добавки на 350 000 пенсионери". Инвалидните добавки към пенсиите на над 350 000 души ще бъдат спрени от 1 януари догодина. Вместо това те ще получават месечна помощ от Агенцията за социално подпомагане, уточнява изданието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна