Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Абу Даби

| обновено на 21.10.18 в 08:19
Бойко Борисов с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян.
Снимка: БГНЕС

Развитието на политическия диалог и засилване на сътрудничеството в областта на икономиката, отбраната и сигурността, са част от темите, които обсъжда в рамките на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ) премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят пристигна вчера в ОАЕ, а днес ще обсъди с  престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаянс политическия диалог, сътрудничеството в икономиката, инвестициите, иновациите и технологиите, отбраната и сигурността, борбата с тероризма.

Емирствата демонстрират инвестиционен интерес към страните от Балканите. От април тази година действа и българското посолство в Абу Даби - едно от седемте емирства в ОАЕ,  което е знак , че връзките се задълбочават, а България търси инвеститори.

Селското стопанство, туризъм, строителството, висоокотехнологични производства са секторите с добра перспектива за развитие на отношенията ни.

Няколко хиляди са българите, които живеят и работят тук, през 2014 г. отпаднаха визите за гражданите на страните членки на Евросъюза, признават се и българските шофьорски книжки.

Борисов ще посети и Дубай, за да разговаря и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашед ал Мактум.

В понеделник премиерът и водената от него делегация, в която са са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов, ще замине за Египет, където ще се срещне с президента Абдел Фатах Ас Сиси.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна