Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Рискуваме да сме пустиня, изходът е във високите технологии

Границката къща
Снимка: Кирил Фалин

Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта, обяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на конференция, организирана от фондациите "Фридрих Еберт" и "Солидарно общество". По данни на тяхно изследване, най-бързо обезлюдяващият се район у нас е Смолянският, а всеки месец изчезва по едно българско село. Според Йотова, за решаване на демографските проблеми, пред които страната ни е изправена, трябва да се наблегне върху развитието на високите технологии, туризма и селското стопанство:


"На първо място, развитието на високите технологии. Често говорим за интелигентен растеж - едно малко купешко понятие, зад което в България специално се крие една много сериозна експертиза, много сериозен опит от предишни години в производството на софтуерни продукти, на цифрови продукти - това, което е бъдещето и на света, и на Европа, а и на нашата страна. Имаме достатъчно кадри и много добро образование в нашите висши учебни заведения. Жалкото е, че точно тези мозъци изтичат в други държави и там този опит печели много", каза Йотова.


800 училища са закрити през последните 15 години, сочат още данните. Според прогнозите, до 2030 година 42 процента от населението на страната ще живее в 6 града - Бургас, Варна, София, Пловдив, Русе, Стара Загора. По оценки на ООН до 2050 година населението на България се очаква да спадне до 5,2 милиона души. 


"На европейски фон сме в първата петица на страните с най-бързо намаляващо население. Страната е в риск да се превърне в демографска пустиня", заяви вицепрезидентът.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна