Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха санкции на 17 саудитци лица във връзка с убийството на журналиста Хашоги

Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък Министерство на финансите на САЩ обяви, че въвежда  санкции спрямо 17 саудитци във връзка с ролята им в убийството на журналиста от Саудитска Арабия Джамал Хашоги, съобщава агенция Ройтерс.

Саудитците, за които също се отнасят американските санкции, включват и Сауд ал Кахтани, който е висш представител на саудитското правителство и който беше назован поименно от американските власти като един от участниците в планирането, довело до убийството на Хашоги в саудитското консулството в Истанбул през октомври.

Саудитска Арабия по-рано съобщи, че са уволнени двама висши помощници на престолонаследника – ген. Асири и съветникът по медиите в кралския двор Сауд ал Кахтани. На Кахтани е забранено да напуска страната и е разследван, обяви прокуратурата, която обаче не разкри каква е съдбата на Асири.

Санкциите включват замразяване на американските финансови активи на 17 физически лица, както и забрана на американците да участват в сделки с тях.

"Тези лица, които целенасочено и брутално убиха журналист, който е живял и работил в Съединените щати, трябва да се сблъскат с последици от техните действия", посочи в специално изявление финансовият министър Стивън Мнучин.

Трябва да се има предвид, че убитият Джамал Хашоги беше журналист-колумист във вестник "Вашингтон пост".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна