Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка единодушно реши да остави основната лихва на ниво от 0,75%

Английската централна банка остави непроменен основния си лихвен процент и заяви, че сигналите са нарастваща инвеститорска нервност относно Брекзит започват да се проявяват на всички финансови пазари.

Централната банка на Обединеното кралство посочи, че несигурността, свързана с излизането на страната от Европейския съюз, се е засилила "значително" след изминалия месец на политически хаос.

Премиерът Тереза Мей успя да оцелее във вот на недоверие в рамките на нейната управляваща партия, но планът й за Брекзит, договорен с ЕС, продължава да бъде изправен пред твърда опозиция в рамките на британския парламент, което повишава рисковете от рязък и неконтролиран развод с единния блок в края на март догодина.

АЦБ заяви, че и деветимата членове на борда на банката са гласували единодушно за запазване на основната британска лихва на ниво от 0,75% на последното за годината заседание, позовавайки се на неясните перспективи пред Великобритания и растящите сигнали за отслабване на глобалния икономически растеж.

"Краткосрочните перспективи пред растежа в световен план са отслабнали, като има нарастване на рисковете за по-слаб растеж. Това, както и значително увеличената несигурност относно Брекзит, натежава върху краткосрочните перспективи и пред британския икономически растеж".

Трябва да се има предвид, че ден по-рано Федералният резерв повиши краткосрочните лихвени проценти в САЩ, но сигнализира за по-умерен темп на затягане на лихвите през следващата година. По-рано този месец Европейската централна банка пък приключи своята програма за закупуване на облигации, известна като "количествени улеснения", но в същото време намали прогнозите си за бъдещия икономически растеж в еврозоната.

Според британските централни банкери перспективите пред Великобритания се влошават допълнително от Брекзит, като несигурността относно бъдещите връзки на Обединеното кралство с ЕС вредят на бизнес инвестиции. Брекзит също така може да започне да се отразява негативно и върху потребителските разходи, предполагат те.

Членовете на АЦБ отбелязват, че движенията на различни финансово-пазарни индикатори сочат за растящо безпокойство сред инвеститорите по отношение на перспективите пред Великобритания.

"Повишената несигурност около Брекзит е видима в редица вътрешни финансови пазари", показват протоколите от днешното заседание на Английската централна банка. "По-широките икономически перспективи ще продължават да зависят в значителна степен от естеството на оттеглянето на Великобритания от ЕС".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна