Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп: Търговските преговори с Китай вървят много добре

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали във вторник напредъка, постигнат в търговските преговори с Китай. "Разговорите с Китай вървят много добре!", публикува той в Туитър.

Последният кръг от търговски преговори между двете страни започна в Пекин в понеделник, като и двете страни изразиха оптимизъм за постигане на споразумение, съобщи Ройтерс, цитирайки свои източници, запознати с въпроса.

Американският търговски секретар Уилбър Рос пък заяви, че вижда "много добър шанс", че преговорите ще приключат с "разумно споразумение", с което САЩ и Китай "ще могат да живеят", докато от Министерството на външните работи на Китай отбелязаха, че Пекин е готов да разреши търговските спорове "на равни начала".

Повод за оптимизъм даде и информация на Блумбърг от по-рано днес, че вчера изненадващо участие в преговорите е взел и китайският вицепремиер Лю Хъ, който е най-висшият икономически съветник на китайския президент Си Цзинпин.

"Уолстрийт джърнъл" пък цитира свои източници да посочват, че след днешния край на двудневните разговори двете преговарящи страни не са били готови да сключат сделка, но се очакват последващи преговори на ниво кабинет по-късно през януари. Според тях, преговарящите са стеснили различията си по отношение на някои важни въпрос като покупките на американски стоки у услуги от страна на Китай и по-нататъшно отваряне на китайския пазар за чуждестранни компании.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп използва Туитър за да приветства още веднъж последните силни икономически данни (петъчните бомбастични данни за пазара на труда през декември), но също така и да повтори критиките си по отношение на лихвената политика на Федералния резерв.

Тръмп написа, че въпреки "бързото повишаване на нормализираните лихвени проценти" вместо политиката на "нулеви лихвени проценти", както беше при предишната администрация на Белия дом, фондовите пазари все още отбелязват сериозни печалби, откакто той беше избран за президент през ноември 2016-а година.

"Икономическите показатели изглеждат НАИСТИНА добри. Можете ли да си представите, ако разполагах с дългосрочни нулеви лихвени проценти, с които да играя като предишната администрация, а не с бързо повишаване на нормализираните ставки, което имаме днес. Тогава би било ТОЛКОВА ЛЕСНО! Все още пазарите нараства СИЛНО, откакто се проведоха изборите през 2016 година!", написа Тръмп в Туитър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна