Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ив Мерш: Забавянето на икономическия растеж в еврозоната е в съответствие с последните прогнози на ЕЦБ

Ив Мерш от ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Забавянето на икономическия растежа в еврозоната остава в съответствие с неотдавнашните прогнози, така че не изисква политическа реакция от страна на Европейската централна банка, заяви членът на ЕЦБ Ив Мерш пред словашки вестник, цитиран от Ройтерс.

"Сега се случва това, което очаквахме да се случи," посочи той пред словашкия ежедневник "Hospodárske noviny". "И сега, когато настъпи това икономическо забавянето, ние не трябва да го разглеждаме отново при определяне на паричната ни политика", допълни той.

В основните си насоки за паричната политика в бъдеще ЕЦБ очаква лихвените ставки в еворозоната да останат в настoящите рекордно ниски нива до края на лятото на 2019-а година, но пазарните участници прогнозират, че първото вдигане на лихвените ставки може да бъде факт най-рано през средата на 2020-а, кaто това представлява голямо разминаване с насоките на централната банка.

Ив Мерш добави, че дори ако цикълът на растеж вече е преминал своя връх, икономическото забавянето не означава предстояща рецесия, като единният валутен блок просто ще се намира в по-скромна експанзия.

Коментирайки неочакваните затруднения в Германия, Мерш отбеляза, че голяма част от тях се дължи на еднократни трудности в автомобилния сектор и са необходими повече доказателства, преди ЕЦБ да отчете това в провежданата от банката политика.

Най-голямата икономика в еврозоната нарасна през 2018-а година с едва 1,5% - най-слаба експанзия от пет години насам, което е доказателство, че напрежението в световната търговия вреди на огромния германски експортен сектор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна