Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерални прокурори разследват Huawei за предполагаеми кражби на търговски тайни

Логото на “Хуавей“върху централния офис в Китай.
Снимка: БТА

Федерални прокурори провеждат криминално разследване на китайската компания Huawei Technologies Co. за предполагаеми кражба на търговски тайни от американските им бизнес партньори, включително технологията зад роботизираното устройство, наречено "Tappy", което се използва от T-Mobile US Inc. за тестване на смартфони, съобщиха за "Уолстрийт джърнъл" лица, запознати с въпроса.

Разследването е набрало скорост след заведени граждански дела срещу китайския технологичен гигант Huawei, включително и такова, в което съдебно жури от Сиатъл намери Huawei за отговорна при злоупотреба с роботизираната технология на американската компания T-Mobile. Разследването е в напреднал стадий и може скоро да доведе до повдигане на обвинение, посочиха източниците на "Уолстрийт джърнъл".

Говорител на Министерството на правосъдието на САЩ отказа да коментира информацията. Отказ за коментар имаше и от страна на Huawei. Преди време китайската компания оспори обвиненията, свързани с T-Mobile, но все пак призна, че двама служители на компанията са действали неправилно.

Федералното разследване постави допълнителен натиск върху китайския технологичен гигант - най-големият световен производител на телекомуникационно оборудване и вторият производител на смартфони в света. То идва на фона на все по-силното желание на администрацията на Доналд Тръмп да преследва агресивно претенциите за кражби на интелектуална собственост и трансфер на технологии от китайски компании.

Информацията за течащото разследване срещу Huawei може да допринесе и за подновяване на инвеститорските притеснения относно хода на търговските преговори между САЩ и Китай.

Междувременно стана ясно, че законодателите в САЩ са представили в сряда законопроект, който да наложи забрана върху продажбата на американски микропроцесори или на други компоненти на Huawei или на други китайски телекомуникационни фирми, които нарушават законите на Съединените щати, касаещи санкциите или експортния контрол.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна