Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп ще забрани използването на китайско телекомуникационно оборудване в безжичните мрежи в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се още през следващата седмица президентът на Съединените щати Доналд Тръмп да подпише заповед за забрана на използването на китайско телекомуникационно оборудване в безжичните мрежи в страната, съобщи изданието "Политико", цитирайки няколко източника, запознати с въпроса.

Според един от източниците, администрацията на Тръмп се надява да наложи подобна забрана преди началото на Световния конгрес за мобилни тенологии в Барселона, който ще се проведе между 25-и и 28-и февруари. Според предишни информации Доналд Тръмп трябваше да подпише още през януари заповед, забраняваща на американските компании да купуват оборудване, направено от китайските технологични фирми Huawei и ZTE през януари, но досега такава  директива не беше издадена.

От миналия ноември насам САЩ призовават останалите страни по света да не използват оборудване, произведено от китайски компании, включително Huawei и ZTE, при изграждането на мобилни мрежи от пето поколение (5G мрежи), твърдейки, че техните продукти могат да бъдат използвани за шпионски цели. Няколко американски съюзници, включително Белгия, Япония, Австралия, Нова Зеландия вече наложиха забрани върху продуктите на китайските компании, докато Европейският съюз и в частност Германия и Италия също обмислят забрана на китайските технологии в своите 5G мрежи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна