Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина Карл Лагерфелд

| обновено на 19.02.19 в 15:31
10
Лагерфелд беше божество сред простосмъртните в света на модата.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световноизвестният моден дизайнер Карл Лагерфелд почина на 85-годишна възраст в Париж, предаде Би Би Си.

Въпреки че е работил за много модни марки, той успява да запази собственото си чувство за стил по време на цялата си кариера.

Успехът му се дължи най-вече на това, че дизайнерът не се страхува да демонстрира явно мнението си и да провокира публиката с неочаквани новаторски решения.

Известният с черните си костюми и тъмни очила дизайнер и фотограф криеше възрастта си, отбелязва БТА. Предполага се, че е роден на 10 септември 1933 г. в Хамбург. Той напуска Германия в началото на 50-те години заедно с майка си. Двамата се установяват в Париж.

Дизайнерът Пиер Балмен забелязва Карл Лагерфелд, докато работи като моден илюстратор и го назначава за асистент. След това Лагерфелд работи за модните къщи "Жан Пату" и "Клое". От 1965 г. е творчески директор на "Фенди".

През 1983 г. Лагерфелд е назначен за творчески директор на всички колекции - висша мода, прет-а-порте и аксесоари, на "Шанел". Той ръководи легендарната френска модна къща до края на дните си. През 1984 г. основава и модна къща на свое име.

Лагерфелд много бързо се превърна в лесно разпознаваема личност, като непочтителното му отношение към догмите и авторитетите също допринесе за изграждането на неговия медиен образ.

„Аз съм карикатура на самия себе“, обичаше да казва моделиерът.

Неговите безпогрешни творчески и бизнес инстинкти, в съчетание с огромното му его, постигнаха триумфален ефект върху малко стерилния свят на висшата мода. Там Лагерфелд беше обожаван от моделите и в същото време докарваше до паника конкурентите. Най-големият му коз, според негови близки, бил решителният му отказ да се вглежда в миналото.

Когато си спомняме за Кайзер Карл, не можем да не отбележим неговото изключително майсторство в занаята. Чудесен фотограф, той сам рисуваше на ръка скиците на своите модели, умение, което стремително запада в света на модата. Зад често скандалната фасада на Карл се криеше ерудит, увличащ се по литературата.

Лагерфелд се държеше сурово със своите модели, както и с всеки, който не влизаше в крак с новите трендове. Той уволни, без да му мигне окото, своята най-добра приятелка сред манекенките, Инес дьо ла Фресанж, през 1999 година, защото тя си беше позволила волността да позира като френския национален символ Мариана, без да му поиска разрешение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна