Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Портретите на Левски висят в кабинети като икони в запусната черква

6
Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Днес най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието, че не думи трябват, а дела. Че съдбата ни не е в ръцете на неколцина, а в нашите дружни усилия, заяви днес президентът Румен Радев на възпоменателна церемония по повод 146-ата годишнина от обесването Васил Левски пред паметника му в София.

„Преди 146 години тук, на това място, бе обесен Васил Левски. Оттогава близо век и половина на тази дата се явяваме на символичен рапорт пред паметника на Апостола. За да му кажем какво става с неговата и нашата България. Какво става с чистата и святата република? С братството без оглед на вяра и народност? Още ли народната работа стои над всичко или вече просто и казваме политика?“, каза държавният глава.

„В бляновете си великият карловец вижда как хората ще избират свободно своите управници и в тази нова България „всичко ще зависи от вишегласието“. Днес и това право е обект на посегателства“, заяви още Румен Радев в словото си.

„Левски надживя всички превратности на новата ни история. Неговите портрети висят в много кабинети като икони в запусната черква. Но вярата в родината и волята за истина и право са по-силни от всяко униние. С тях един дякон събуди цял народ и го поведе към свободата. Научи ни, че не само времето нас обръща, но и ние него обръщаме. Показа ни, че дори робът може да е свободен, както може и свободният да погуби свободата си, защото това е въпрос на избор. Въпрос на борба. В тази борба Левски загуби себе си, но спечели за цял народ. Поклон пред делото на Васил Левски“, подчерта президентът.

„Човекът на свободата, казва Левски, призовава всеки българин да покаже на дело родолюбието. Дърпането в различни посоки не помага, защото, ако искаме да пребъде България, ние щем - не щем трябва да си кажем кривиците и да вървим заедно“, каза на церемонията кметът на София Йорданка Фандъкова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна