Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ е обсъдила повече агресивни стимулиращи икономиката мерки на заседанието си през март

Членовете на Европейската централна банка са обсъждали по-агресивни стимулиращи мерки в подкрепа на отслабващата икономика на Европа по време на последното заседание през март и са сигнализирали, че на предстоящите срещи могат да предприемат нови действия.

Това показват протоколите от срещата на ЕЦБ от 6-и и 7-и март, цитирани от "Уолстрийт джърнъл", които само подчертава дълбоката загриженост сред висшите централни банкери, че настоящата икономическа слабост в еврозоната ще продължи по-дълго от очакваното.

На 7-и март ЕЦБ очаквано остави непроменени рекордно ниските си лихвени ставки и подчерта, че няма да започне да ги повишава поне до края на 2019-а година. В същото време тя обяви нова програма за евтино кредитиране на търговските банки, която ще стартира от месец септември (т.нар. TLTRO III).

Според оповестените в четвъртък протоколи от това заседание, някои от членовете на ЕЦБ са настоявали, че тя не трябва да повишава основните си лихвени ставки преди март 2020-а година.

Също така ЕЦБ може да пренастрои смесените си политики "на едно от предстоящите си заседания, ако икономическата и инфлационна перспектива се развиват по-неблагоприятно от очакваното", показва стенограмата от последното заседание.

Централните банкери са предупредили, че редица външни рискове натежават върху силно експортно-ориентираната икономика на еврозоната - от търговските напрежения между САЩ и Китай до евентуален неконтролиран Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС без двустранно споразумение).

Докато членовете на ЕЦБ все още се надяват на възстановяване на икономическия растежа през втората половина на 2019-а година, в същото време те са признали на срещата през март, че подобни прогнози могат да се считат за оптимистични.

"Някои от факторите, които стоят зад икономическото забавяне, като например представянето на Китай, едва ли ще изчезнат след няколко месеца. Постоянната несигурност може да започне да оказва по-силно отрицателно въздействие върху инвестициите", са предупредили участници на последното заседание на ЕЦБ.

Тъй като лихвените проценти вероятно ще останат отрицателни за още известно време, някои от членовете на централната банка са изразили загриженост, че постоянно ниските лихвени проценти могат да навредят на търговските банки в региона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна