Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фолксваген" отчита ръст при продажбите на едноименната марка автомобили със 7% до 21,54 млрд. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък германският автомобилен гигант "Фолксваген" (Volkswagen) заяви, че оперативната печалба в едноименното му поделение е нараснала през първото тримесечие с 4,8% до 921 млн. евро. Приходите пък са скочили със 7,1% до 21,54 млрд. евро, показват данните, след като вчера беше представен корпоративният отчет за първото тримесечие на автомобилната групировка като цяло.

Според компанията пътническите автомобили на "Фолксваген" са имали "предизвикателна пазарна среда" в началото на годината, а доставките, включително за Китай, са се свили с 4,5% на годишна база до 1,46 милиона броя. В същото време обаче "Фолксваген" е продал през първото тримесечие 910 хиляди автомобила от своята водеща марка, което е с едва 0,2% под продажбите година по-рано.

Оперативната възвръщаемост от продажбите е отслабнала с 0,1 процентни пункта до 4,3 на сто, но от компанията запазват целта за възвръщаемост от 4% до 5% за текущата година. "Подобреният продуктов микс" и намалените разходи, особено дълготрайните, бяха подчертани като положителни фактори, докато заделените от компанията провизии по отношение на правни въпроси, включително във връзка със скандала "Дизелгейт", са достигнали 400 млн. евро, се посочва в корпоративния отчет на едноименната марка на "Фолксваген".

"Ние трябва да продължим с подхода, който сме приели, с оглед на устойчиво подобряване на приходите на "Фолксваген". В същото време, ние инвестираме силно в ориентирани към бъдещето технологии като MEB (модулен комплект за електрическо задвижване), дигитализацията на нашите продукти и внедряването им в на нашата продуктова офанзива", заяви членът на борда на компанията Арно Антлиц.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна