Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Сделката за системите С-400 е приключен въпрос

| обновено на 19.05.19 в 15:39
Реджеп Ердоган
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че сделката за доставката от Русия на ракетните системите "С-400" е завършена и че след реализирането й на ред е въпросът за съвместно производство между Анкара и Москва на противовъздушните системи "С-500".

Президентът на Турция Реджеп Ердоган разговаря снощи вечерта с младежи в предавана на живо по телевизиите среща в двореца „Долмабахче“. Срещата беше в навечерието на днешния национален празник, в който се честват началото на похода за независимост на Мустафа Кемал Ататюрк и празник на младежта и спорта.

Реджеп Ердоган заяви, че С-400 е отбранителна, а не атакуваща система и беше категоричен:

"По въпроса за С-400 категорично не може да става дума ние да направим крачка назад. Въпросът е приключен. Съгласно споразумението, ракетите трябва да ни бъдат предадени от юли. Но може би това ще бъде изтеглено по-напред, ще стане по-рано".

Турският лидер изрази увереност, че страната рано или късно ще получи най-новите американски самолети Ф-35, за които също има сключен договор.

Съединените щати заплашват, че закупуването от страна на Турция на руски ракети може да доведе до санкции от страна на Вашингтон и е заплаха за участието на Турция в програмата за производство на Ф-35.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна