Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найджъл Фарадж вероятно ще бъде разследван от Европейския парламент за недекларирани дарения

Найджъл Фарадж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания лидерът на новата партия „Брекзит“ Найджъл Фарадж вероятно ще бъде разследван от Европейския парламент за твърденията, че не е декларирал близо половин милион паунда, под формата на дарения от бизнесмена-милиардер Арън Банкс, срещу когото пък вече се води разследване от Националната агенция за борба с престъпността, пише „Индипендънт“.

През седмицата бе обявено, че след референдума за Брекзит Найджъл Фарадж е получил около 450 000 паунда в натура под формата на кола със шофьор, платен наем и сметки за струващо над 4 милиона жилище в лондонския квартал "Челси" и луксозни пътувания до Съединените щати за срещи с крайнодесни политици.

Нито един от тези „подаръци“ обаче, фактури за които са станали достояние на телевизионния Канал 4, не е бил деклариран от Фарадж в европейския парламент.

„Индипендънт“ цитира писмо на един от квесторите в европарламента, които отговарят за финансовите и административни дела, в което се призовава председателвото на парламента да разследва спешно тези сведения за прикриване на конфликт на интереси. Това става само дни преди провеждането на европейските избори в Обединеното кралство, в които се очаква партията „Брекзит“ на Найджъл Фарадж да спечели победа. .


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна