Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ЕС обсъждат висшите постове в Общността за следващите 5 години

| обновено на 20.06.19 в 20:16
Снимка: consilium.europa.eu

Лидерите на страните членки на ЕС обсъждат номинациите за висшите постове в Общността, включително и председател на Европейската комисия, на започналата вечеря в Брюксел.

Не се очаква обаче да бъде постигнато конкретно споразумение.

Франция е твърдо против дискусиите да се ограничават с едно име, заяви източник, близък до френския президент. Според него системата за водещ кандидат, подкрепяна от Германия, не е автоматична.

Франция остава твърдо против кандидатурата на Манфред Вебер, зад когото пък също така твърдо стои германският канцлер Ангела Меркел.

Имената на бившия еврокомисар по бюджета Кристалина Георгиева и на литовския президент Далия Грибаускайте бяха определени от източника като „вероятни“ за поста „председател на Европейската комисия“.

„Франция и Германия трябва се разберат помежду си, за да дадат тласък за постигане на консенсус сред останалите страни“, смята той. „Трябва да се намалят възможностите, които в момента са на масата“, уточни източникът. Той добави, че се очаква тази вечер да бъде направена важна стъпка напред. 

Сред останалите теми, които евролидерите ще обсъждат, ще бъде докладът за дезинформацията и изборите, като Съветът ще призове за трайни усилия за засилване на устойчивостта към дезинформацията и заплахите за киберсигурността.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени