Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще забранят на държавните агенции да работят с "Хуавей"

Снимка: БТА

Администрацията на президента на Съединените щати Доналд Тръмп ще представи по-късно през деня постановление, забраняващо на правителствените агенции да правят бизнес с определени китайски компании, включително технологичния гигант "Хуавей" (Huawei), съобщи в сряда служител на администрацията на Белия дом.

Освен Huawei, новото постановление ще важи и за китайските компании ZTE и Hikvision, както и  за някои други фирми.

"Администрацията има силен ангажимент да защитава нацията ни от чужди противници и ще се съобрази изцяло с Конгреса относно прилагането на забрана на китайско оборудване за телекомуникации и видеонаблюдение, включително оборудване на "Хуавей", посочи Джейкъб Ууд, говорител на Службата за управление и бюджет на Белия дом.

Правилото, което бе упълномощено от Конгреса на САЩ като част от законопроекта за отбрана от миналата година, ще влезе в сила от 13-ти август.

Въпреки това, на официалните изпълнители на различни проекти ще бъде разрешено да искат получаването на отстъпки от съответните федерални агенции по отношение на новото постановление, ако те могат да докажат, че не би възникнала заплаха за сигурността от евентуалното им сътрудничество с китайските компании.

Подобно постановление на администрацията на Белия дом може да допринесе за допълнителна ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна