Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще остане ли на власт крайната левица в Тюрингия

Бодо Рамелоу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на ноември, на полувремето на мандата, управляващите в Германия консерватори и социалдемократи ще преразгледат коалицията си. Равносметката е по искане на социалдемократите, но и за консерваторите на канцлера Ангела Меркел е добре дошло, че прегледът на свършеното е насрочен след регионалните избори в Тюрингия. Тази източногерманска провинция избира утре местен парламент, където се очаква крайната десница отново да отчете висок резултат.

Наред със Саксония и Бранденбург, Тюрингия е третата източногерманска провинция, където тази есен се провеждат регионални избори. И където крайнодясната „Алтернатива за Германия“ бележи възход. В Тюрингия особено популярен е Бьорн Хьоке. Той оглавява най-дясното крило в националпопулистката партия.

Основната му тема - очаквано - са бежанците:

„През последните четири години допуснахме нелегална миграция, т.е. управляващите допуснаха тази вълна, която ни докара над един милион бежанци. Това са милиони хора, които получават социални помощи в Германия, в Тюрингия. Не трябва да интегрираме тези хора. Напротив, те трябва да си ходят.

Не искам да ги интегрирам. Бежанският статут е временен статут. И така трябва да бъде. В противен случай нашата социална система ще капитулира. Криминалната статистика също е красноречива. Така че ние не можем да допуснем разрушаването на нашата държава“.

На обратния политически полюс е регионалното правителство в Тюрингия под ръководството на Левицата и с коалиционни партньори Социалдемократическата партия и Зелените. Левицата е наследник на източногерманската комунистическа партия, а министър-председателят Бодо Рамелоу е западногерманец, който управлява с мнозинство от един глас в парламента в Ерфурт.

Г-н Хьоке говори за милиони бежанци, а в действителност в Тюрингия от общо 25 хиляди бежанци над 8 хиляди вече са интегрирани. Така че ако човек се вгледа, ще види, че нещата вървят в правилната посока. Въпреки това обаче хората имат чувството, че не е така. Именно това е голямото предизвикателство пред нас.

В общи линии съм доволна от правителството, въпреки че управлява Левицата. Вероятно пак ще гласувам за тях.

Не съм гласувал за тях, но трябва да призная, че се справят добре“.

Такива са коментарите на жители на Ерфурт преди вота. А основната причина да гласуват за Левицата е личността на премиера Бодо Рамелоу. Това обаче няма да е достатъчно за да продължи управляващата лява коалиция със зелен привкус.

Значителни загуби се очакват за социалдемократите, които не успяват да се преборят с трайния негативен тренд. Водещият им кандидат и местен министър на икономиката Волфганг Тифензее с опит на обяснение:

„Социалдемократите се застъпват за много теми. Нашите избиратели са представители на различни социални групи. Това са хората на наемния труд, семействата, хората в малките населени места. Техните интереси са многопластови и различни, така че не можем да си изберем една тема, например климат, и с това да приключим“.

Намекът му е по адрес на коалиционния партньор, Зелените, които са във възход. Водещият им кандидат в изборите утре е Аня Зигесмунд:

Подкрепата за нас расте ежедневно, расте и броят на партийните членове. Новите членове идват както от градовете, така и от селата. Очакваме значителен ръст в изборния резултат в неделя“.

Последните регионални избори не само в източногерманските провинции показват, че Зелените увеличават подкрепата си основно в градовете. И печелят доверието както на бивши избиратели на социалдемократите, така и на консерваторите.

„Към традиционните избиратели на Зелените през последните години се прибави нова публика. Този нов електорат успява да носи две дини под една мишница - едновременно семейството да притежава два автомобила и да се храни вегетариански. Така че Зелените са в разкрач между радикалните екоактивисти и средната класа, но тези избиратели им трябват, за да влязат в управлението. Иначе ще си останат вечната опозиция“, анализира политологът проф. Урсула Мюнх.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени