Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Intel прави чип за квантови компютри

Intel Corp. обяви в понеделник първият по рода си чип за криогенен контрол, предназначен да ускори развитието на квантовите компютърни системи.

Кодово наименование на чипа е Horse Ridge, като той е проектиран така, че да поеме цялата работа, извършвана преди това от значително количество полупроводникова техника.

Разработваният квантов чип изследва различен начин за изграждане на ядрото на квантовия компютър. Тази централна част на квантовата машина използва това, което е известно като кюбити. За разлика от обикновените компютри, които складират информацията като битове (0 и 1), квантовите компютри използват квантови битове или кюбити – те могат да бъдат 0, 1 или тяхна суперпозиция, т.е. и двете едновременно. Това позволява на квантовата машина да извършва няколко изчисления успоредно, което я прави много по-бърза и по-мощна от обикновената, която работи с едно-единствено изчисление.

Разработваният от Intel чип на контролера е с размерите на човешка длан и замества големи външни елементи, които обикновено са необходими за контрол на кюбитите (на квантовите битове).

Джим Кларк, директор за квантовия хардуер в Intel, каза, че компанията смята, че контролирането на кюбитите се нуждае от още едно голямо предизвикателство за преодоляване, за да се развият мащабни търговски квантови системи. "Започваме да контролираме нашите кюбити много локално, без да имаме прекалeно сложни проводници за охлаждане", обясни той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна