Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Телефоника Дойчланд" избра "Нокиа" и "Хуавей" за изграждането на 5G мрежа в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Телефоника Дойчланд" (Telefonica Deutschland) избра "Нокиа" (Nokia) и "Хуавей" за изграждането на 5G мрежата на телекомуникационният гигант, съобщи в сряда германската компания.

Въпреки че Германия все още не е финализирала правилата за сигурност по отношение на 5G мрежовата индустрия, "Телефоника Дойчланд" заяви, че изборът на финландския и на китайския технологични гиганти ще й позволи да започне изграждането на своята мобилна мрежа от пето поколение (5G) в началото на 2020 година.

"С това решение Telefonica Deutschland взема предвид факта, че политическият процес все още не е приключил, но без да се забавя началото на работата по изграждането на 5G мрежа", се казва в съобщението на компанията.

През октомври немски медии съобщиха (в-к Handelsblatt), че първоначално властите в Германия са планирали да забранят на китайската технологична компания "Хуавей" да участва при изграждането на 5G мрежите в страната, но в последствие се е стигнало до решение да няма такава забрана след опасения на германския канцлер Ангела Меркел, че забраната може да повлияе негативно на двустранните отношения между нейната страна и Китай.

Шефът на Федералната служба за разузнаване на Германия Бруно Кал пък се обяви против разрешаването на китайски фирми, включително "Хуавей", да предоставят оборудване за германските 5G мрежи.

През ноември германски законодатели също призоваха компанията "Хуавей" да бъде изключена от процедурите за наддаване при изграждането на високоскоростни мобилни мрежи от пето поколение в страната.

Последва изказване на немския канцлер Меркел, че Европейският съюз трябва да "намери общи решения" на диспута, свързан с евентуалното използване на оборудване на "Хуавей" (Huawei Technologies Co. Ltd.) при развитието на мобилната 5G мрежа в Европа.

И към днешна дата обаче все още няма ясна окончателна позиция от страна на управляващата германска коалиция по отношение на китайския технологичен гигант и участието му при изграждането на 5G мрежи в Германия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна