Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЯЦБ запази лихвите непроменени на последното за годината заседание

Японска централна банка

На последното за годината заседание Японската централна банка запази без промяна своята парична и лихвена политика, както и относително позитивната си оценка за състоянието на икономиката, което предполага, че тя не бърза да увеличава стимулиращите мерки, дори в момент, когато глобалните рискове продължават да заплашват крехкото икономическо възстановяване на азиатската държава.

На редовното заседание в четвъртък бордът на директорите на ЯЦБ гласува за пореден път със 7 на 2 гласа за запазване на основната краткосрочна лихва на ниво от -0,1% и потвърди целта за стабилизация на доходността на 10-годишните държавни облигации близо до нулата.

ЯЦБ запази без промяна и досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известна като "качествени и количествени улеснения", на годишно ниво от 80 трлн. йени.

За пореден път банката отбеляза, че няма да се поколебае да предприеме допълните стимулиращи меки, ако има голяма вероятност, че ще бъде загубен импулсът за достигане на целите за ценова стабилност.

Централната банка потвърди мнението си за японската икономика, като отбеляза, че се вижда умерено нарастваща тенденция. Според нея въздействието от глобалното икономическо забавяне върху вътрешното търсене е ограничено, а не се увеличава.

Банката обаче понижи оценката си за индустриалното производство след негово рязко понижение през октомври. Тя смята, че промишленото производство намалява отчасти поради последиците от природните бедствия в страната. В същото време обаче ЯЦБ заяви, че публичните инвестиции се увеличават умерено.

Според нея вътрешното търсене се очаква да отбележи възходящ тренд благодарение на силно стимулиращите финансови условия и на активните държавни разходи, въпреки увеличението на потребителския данък, което влезе в сила през октомври.

Тя смята, че глобалната перспектива се подобрила след предходното редовно заседание, тъй като САЩ и Китай са постигнали напредък в търговските преговори и с оглед на нарастващата вероятност Великобритания да напусне ЕС с договорено споразумение.

През миналата седмица Федералният резерв на САЩ също остави основната си лихва непроменена след три поредния понижения на лихвите ставки, като и Европейската централна банка запази досегашната си стимулираща парична и лихвена политика по време на първото заседание, водено от новия шеф Кристин Лагард.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна