Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън: Парламентът не може да допусне поредно забавяне на Брекзит

Борси Джонсън представя новото Споразумение за оттегляне от ЕС пред Камарата на общините
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън подчерта в петък. че британският парламент няма да може да одобри по-нататъшно забавяне на Брекзит.

В речта си пред Камарата на общините преди дебата относно предложения от него законопроект за Брекзит, Джонсън заяви, че "изключване на удължаването на преговорния процес с ЕС ще укрепи позицията на Обединеното кралство в бъдещите отношения с Европейския съюз".

В четвъртък правителството на Обединеното кралство публикува новото Споразумение за оттегляне, което изключва възможността британските депутати да приемат евентуално удължаване на "предходния преговорен период" с ЕС след настоящия краен срок на 31-ви декември 2020-а година. Според новия Брекзит законопроект ще бъде намалена и ролята на британския парламент в бъдещите отношения с единния блок.

Гласуването на самия законопроект трябва да започне по-късно в петък, след като преди това приключи дебатът.

Премиерът Борис Джонсън също така заяви, че няма да има привеждане в съответствие с правилата на Европейския съюз на условията за споразумението за свободна търговия, което Великобритания иска да постигне с блока през следващата година.

Джонсън подчерта, че неговата сделка по развода "проправя пътя към ново споразумение за бъдещите ни отношения с нашите европейски съседи, основано на амбициозно споразумение за свободна търговия ... без привеждане в съответствие с правилата на ЕС, а вместо това при контрол върху собствените ни закони".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна