Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия осъди на смърт петима във връзка с убийството на Хашоги

Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният прокурор на Саудитска Арабия обяви в понеделник, че петима души са осъдени на смърт и още трима души на затвор от общо 24 години във връзка с делото за убийството на саудитския журналист на "Вашингтон Поуст" Джамал Хашоги в Истанбул през октомври миналата година.

Той посочи, че заместник шефът на разузнаването Ахмед Ал Асири и бившият медиен консултант Сауд Ал Кахтани също са бил разследвани, но не са им били повдигнати обвинения и те са били освободен.

Хашоги беше убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през октомври 2018 година. Според съобщения в медиите, ЦРУ на САЩ е заключло, че убийството е било поръчано от саудитския престолонаследник Мохамед Бин Салман, но саудитските власти настояват, че той не носи отговорност.

Саудитският престолонаследник принц Салман си навлече международни критики заради убийството, защото няколко замесени в него агенти са били на негово пряко подчинение. Убийството на Хашоги стана причина за напрежение в и без това сложните отношения между Турция и Саудитска Арабия.

Саудитските прокурори повдигнаха обвинения на 11 души, обвинени в убийството на журналиста по време на "престъпна операция" и поискаха смъртна присъда за поне петима от тях. Делата срещу подсъдимите също се гледаха в почти пълна тайна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна