Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холцман от ЕЦБ: Малко вероятно е завръщането към положителни лихви през 2020 година

Роберт Холцман, управител на Австрийската централна банка и член на ЕЦБ
Снимка: Ройтерс

Управителят на Централна банка на Австрия и член на ЕЦБ Роберт Холцман заяви в петък, че е малко вероятно банката да бъде в състояние да вдигне лихвите обратно на положителна територия през 2020 година, тъй като той предполага, че процесът на Брекзит ще се окаже подновен източник на безпокойство в края на следващата година.

"Не очаквам завръщане към положителни лихвени ставки през следващата година", отбеляза Роберт Холцман в уебсайта на Австрийската централна банка (Oesterreichische Nationalbank - OeNB).

Той отбеляза, че загрижеността ще нарасне отново през следващия декември, когато предстои да приключи преходният период на излизането на Великобритания от Европейския съюз. "Има малко време за преговори за бъдещите търговски двустранни  отношения и резултатът от преговорите е отворен", посочи членът на ЕЦБ.

Роберт Холцман, който е привърженик на промени в паричния подход на ЕЦБ, преди време призова за преглед на десетгодишната парична и лихвена политика на централната банка, след като той стана член на Европейската централна банка в началото на есента. Тогава той заяви, че отрицателните лихви са грешен подход.

Австриецът беше един от несъгласните членове на ЕЦБ по време на заседанието на банката през септември, когато беше намалена депозитната лихва до -0,5% и беше обявено рестартиране през ноември на програмата за покупки на активи, известна като "количествени улеснения", за 20 млрд. евро на месец. Тогава той призовавайки за промяна на курса на ЕЦБ.

Наскоро Роберт Холцман изрази надежда, че новият шеф на ЕЦБ Кристин Лагард, която замени Марио Драги начело на банката, ще промени подхода към провежданата парична политика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна