Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Замърсяването на въздуха в Канбера e 26 пъти над критичното равнище

| обновено на 02.01.20 в 15:23
Австралийският флаг върху сградата на парламента в Канбера се вее, обгърнат от гъстия смог
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Замърсяването на въздуха в австралийската столица Канбера надхвърли 26 пъти критичното равнище "опасно за живота" заради горските пожари по югоизточното крайбрежие на континента. Това съобщава БТА, като цитира "Канбера таймс".

Заради смога са затворени туристическите обекти, музеите и националните паркове, както и почти всички спортни съоръжения.

Австралийският национален университет, разположен в центъра на Канбера, затвори своите кампуси и аудитории.

Собствениците на апартаменти и офиси в града бяха принудени да изключат противопожарните системи, чиито сензори постоянно задействаха сирените.

Здравните власти препоръчаха на жителите и гостите на столицата по възможност да стоят по-малко време на открито. Очаква се гъстият смог да остане над града няколко дни, а негативните му ефекти да се засилят през уикенда, когато температурите ще се повишат, предупреди ведомството.

Премиерът на Австралия прекъсна посещението си в град Кобарго

Премиерът на Австралия Скот Морисън трябваше да прекъсне посещението си в град Кобарго, опустошен от пожари, след като разгневени местни жители го нападнаха с обвинения заради закъснялата реакция на правителството.

Двама души загинаха при огнената стихия по-рано тази седмица в Кобарго, а  десетки  загубиха домовете си, затова" не съм изненадан от гневната реакция на хората", каза Морисън:

“Трябва да останем фокусирани върху това, от което австралийците се нуждаят за жизнена икономика, както и за устойчива околна среда. В момента приоритетът е борбата с тези пожари и осигуряването на безопасност на хората“

Пожарите обхванаха източното крайбрежие на Австралия в средата на октомври. В момента огънят бушува в обширни територии от щатите Нов Южен Уелс и Виктория. Пламъците унищожиха над 4 милиона хектара гори и повече от 1300 жилищни сгради, близо 2500 административни и стопански постройки.

Загинаха 18 души, а 17 са безследно изчезнали.


Има "сериозни опасения" за съдбата на 17 души, изчезнали след горските пожари в австралийския щат Виктория, съобщи щатският премиер Даниъл Андрюс. Възможно е някои от тях все още да са в безопасност, но властите са изключително загрижени за тях, подчерта той.

В югоизточния щат Нов Южен Уелс е в сила извънредно положение,

на фона на очаквания за влошаване на пожарните условия в събота.

Министър-председателката на щата Гладис Береджиклян съобщи, че извънредното положение ще започне утре и ще продължи седем дни. След обявяването му службата за борба с горските пожари ще получи допълнителни правомощия, включително право да извършва принудителни евакуации, да затваря пътища и да нарежда на полицията да извършва определени действия.

Според метеорологичните прогнози горещата вълна, която преминава през целия континент от запад на изток, вероятно ще достигне югоизточното крайбрежие в събота, носейки силни ветрове и температури около 45 градуса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна