Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Орлеанската дева”, опера от Пьотр Илич Чайковски в четири действия (съдържание)

Либретото е дело на композитора, по трагедията на Шилер

Действащи лица:
• Йоанна (Жана) д`Арк – сопран
• Крал Шарл VІІ – тенор
• Архиепископ – бас
• Дюноа, френски рицар – баритон
• Лионел, бургундски рицар – баритон
• Агнес Сорел, любовница на краля – сопран
• Тибо д`Арк, баща на Йоана – бас
• Раймонд, неин годеник – тенор
• Бертран, селянин – бас


Действието се развива във Франция през ХV век, в разгара на Столетната война с англичаните

Първо действие
На площад в Орлеан девойки пеят песни и украсяват дърво. Тибо ги хока – как могат да са толкова лекомислени по време на обсада?! Той се тревожи за своята 17-годишна дъщеря Йоанна. Решил е да я омъжи за Раймонд, за да я предпази. Но Йоанна има друга мисия. Градът е обкръжен от англичаните, народът се моли за спасение, а девойката пророкува близка победа. Осенена свише, тя се прощава с близките си и заминава за бойното поле.

Второ действие
В замъкът Шинон Кралят се забавлява със своята любовница. Той е твърдо решен да се спасява с бягство. Нито появата на смъртно ранения рицар Лоре, нито укорите на Дюноа успяват да го трогнат. Неочаквано се появява Архиепископът придружен от придворните, които разказват за внезапната загуба на англичаните при Орлеан и за появата на „Славната Дева”. Йоанна разказва пред всички за Небесното видение, което я е призовало да оглави борбата на народа си. Нейният обет за девственост гарантира победата. Кралят поставя Йоанна начело на войската си.

Трето действие
В гора, близо до бойното поле, орлеанската дева се дуелира с бургундски рицар. Победен, той сваля шлема си. Йоанна, развълнувана от красивия юноша, му дарява живота. Лионел преминава на страната на французите и предава меча си на Дюноа. Той вече е влюбен в Йоанна.
Народът ликува и слави Краля и девата. Тибо обаче смята, че всичките подвизи на дъщеря му са от дявола. Той публично я призовава да докаже своята невинност. Йоанна не отговаря, тъй като е смутена от чувствата си към Лионел. Дюноа се опитва да я защити. В този момент се чува гръм, народът приема това за знак и се отрича от девата.

Четвърто действие
Йоанна е изоставена и прокълната от всички. Тя се скита в гората сама със своите терзания. Появява Лионел, който е тръгнал да я търси. Девойката не е в състояние повече да го отблъсква. Щастието на двамата е кратко. Неочаквано ги нападат английски войници, които убиват рицаря и отвеждат Йоанна.
На площада в Руан се тълпи народ около издигнатата клада. Хората съчувстват на девойката. Те се съмняват в справедливостта на готвената разправа. Но Йоанна бързо е качена и завързана за кладата, огънят е запален. Тя държи в ръцете си кръст и призовава Божията милост. Чува гласовете на ангелите, които и носят спасение.

Горещи теми

Войната в Украйна