Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фил Хоган от ЕК призова Китай да отвори своите пазари за чуждестранните компании

Фил Хоган, еврокомисар по търговията
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай трябва да отвори своя пазар за чуждестранни компании, заяви в понеделник еврокомисарят по търговията Фил Хоган. Според него Европейският съюз желае да постигне споразумение с Китай през тази година за защита на чуждестранните инвестиции и за увеличаване на достъпа до инвестиционния пазар на водещата азиатска икономика, но в същото време отбеляза, че ЕС няма да срещне с Пекин на половината път в двустранните преговори.

Говорейки на конференция, организирана от бизнес групата BusinessEurope, Фил Хоган каза, че ЕС желае да види "конкретен напредък" от страна на Пекин по отношение на отварянето на китайските пазари.

"ЕС не желае среща по средата в двустранните преговори. Нашите пазари са до голяма степен отворени, вероятно най-отворените в света. Ето защо дадохме ясно да се разбере, че очакваме и искаме асиметрично ребалансиране", допълни той, цитиран от Ройтерс.

Китай и ЕС започнаха преговори за инвестиционен пакт още през 2013 година и провеждат 26-и кръг от преговорите, който трябва да приключи във вторник след втора размяна на оферти през миналия месец.

Фил Хоган отбеляза, че ЕС и Китай постигат напредък в преговорите, въпреки че Брюксел не е доволен от последното предложение на Пекин.

Според него китайските компании вече се третират равнопоставено с европейските фирми в рамките на Европа посредством справедливи и предвидими закони. "От Китай зависи да изравнява условията за нашите компании, опериращи в тяхната страна", каза той.

Еврокомисарят коментира и подписаната "първа фаза" на търговската сделка между САЩ и Китай, като подчерта, че ЕС все още анализира това споразумение.

През миналата седмица Фил Хоган беше по-критичен относно споразумението между САЩ и Китай, отбелязвайки, че единствената му цел е да гарантира, че американският президент Доналд Тръмп ще спечели изборите през 2020 година, тъй като то не предоставя някакви ключови решения относно тарифите, наложени от двете страни.

На 15-и януари САЩ и Китай сключиха частично търговско споразумение, чрез което Пекин се ангажира да закупи в рамките на двегодишен период американски стоки, чиято стойност да е с 200 млрд. долара повече спрямо двустранната търговска база през 2017 година. В самата "първа фаза" от търговската сделка обаче не се адресират структурните реформи, които искат да видят в Китай както САЩ, така и ЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна