Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия забрани неонацистко въоръжено движение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В деня, в който в Ерусалим светът отбелязва 75-ата годишнина от освобождаването на концентрационния лагер в Аушвиц, Германия забрани неонацисткото въоръжено движение „Комбат 18“.

Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер обяви крайнодясната групировка за расистка, антисемитска и неонацистка. Прокуратурата проверява връзки на нейни членове със серия престъпления на расистка основа, включително убийството през миналото лято на регионален политик, защитник на бежанската политика на правителството, както и нападението в синагогата в Хале през есента. Според германските власти организацията си поставя за цел смяната на демократичното държавно устройство на Федералната република.

Тази сутрин германската прокуратура проведе в няколко германски провинции обиски на жилища на предполагаеми членове на военното формирование. Иззети са мобилни телефони, компютри и други улики.

„Комбат 18“ е въоръженото крило на неонацистката мрежа „Кръв и чест“, която е забранена от германските власти през 2000 година. Името на групировката символизира инициалите на Адолф Хитлер - цифрите 1 и 8 отговарят на първата и осмата буква в латинската азбука, А и Х.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна