Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотова: България е длъжна да обмисли всички рискове, които биха произтекли от Брекзит

| обновено на 24.01.20 в 12:40
Снимка: Пресцентър на президентството

България е длъжна да обмисли максимално всички рискове, които биха произтекли от излизането на Великобритания от Европейския съюз, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на дискусия на тема „Новата Европейска комисия и приоритетите и възможностите пред бизнеса“. Събитието е организирано от Българската търговско-промишлена палата, а поводът е 20-ата годишнина от създаването на Евроклуба към организацията.

„Това, което трябва българската държава да направи и е длъжна да го направи, е да изчисли максимално възможните рискове от запазване на интересите на работната ръка до статута нашите граждани и до конкретни търговско-икономически отношения в бъдеще с Великобритания“, каза Йотова, след като днес председателите на Евросъвета и ЕК подписаха споразумението за Брекзит.

Участник в събитието бе и българският еврокомисар Мария Габриел, според която всички програми, които се изпълняват в настоящия период до 2021 година за българските студенти, ще се изпълняват.

След това всичко е въпрос на преговори: „Новостта в Хоризонт Европа, новостта в преговорите по „Еразъм+“ е, че оттук нататък третите страни ще имат възможност да бъдат асоциирани членове. Ето тук вече ще дойде много голямата трудност на преговорите. Да кажем, че вече, когато си асоцииран член и ако имаш желанието да бъдеш такъв, това не означава обаче да участваш само в програми, които ти носят полза. Предстоят ни доста тежки разговори“.

Сред темите на разговорите днес са ключовите фактори за успешното европредседателство, конкурентоспособността, растежа на икономиката и работните места, иновациите, научните изследвания и образованието.

Участници в дискусията са още министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, както и посланиците на Хърватия, Финландия и Румъния у нас.

Евроклубът към Търговско-промишлената палата е създаден през 2000 г. и е домакин на десетки срещи, с участието на предприемачи, представители на браншови асоциации, неправителствени организации, политици, журналисти и дипломати.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна