Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция няма да забрани участието на "Хуавей" в 5G мрежите на страната

Китайският коронавирус ще повлияе негативно на глобалната и в частност на френската икономика

Снимка: БТА

Френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мер заяви в четвъртък, че на китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" (Huawei Technologies) няма да бъде забранено да участва в разработването на мобилните 5G мрежи в страната.

Той също така посочи, че очаква епидемията от коронавирус в Китай да отнеме 0,1 проценти пункта от растежа на БВП на Франция през 2020 година.

Правителството на Франция прогнозира, че смъртоносната вирусна епидемия в Китай ще отнеме най-малко 1% от растежа втората по големина икономика в света преез настоящата година, като това ще навреди и на глобалния икономически растеж.

Пред телевизия BFM-TV Бруно Льо Мер заяви, че този път негативното влияние върху глобалния растеж ще бъде по-голямо, отколкото по време на епидемията от ТОРС (SARS) през 2003 година, тъй като сега китайската икономика има много по-голяма тежест в световната икономика, отколкото тогава.

"Нашата оценка е, че въздействието върху растежа на Китай ще бъде от порядъка на 1% през тази годината. Това е доста сериозна стойност", посочи френският министър и допълни: "Ако вирусната епидемия продължи или дори се засили, нейното въздействите, разбира се, ще бъде още по-голямо".

Льо Мер каза, че въздействието от последващия ефект върху глобалната икономика ще бъде значително, поргнозирайки, че глобалният икономически растеж ще отсалбен най-малко с 0,2 процентни пункта през 2020 година.

"Този ​​вирус очевидно ще има въздействие, реално въздействие", предупреди той.

Междувременно националното бюро за статистика на Франция обяви, че нивото на безработица е спаднало през последното тримесечие на 2019-а година до 8,1% от 8,5% през предходните три месеца и от 8,8% година по-рано, като това е най-ниското негово равнище от четвъртото тримесечие на 2008-а година, когато беше началото на световната финансова и икономическа криза.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна