Eмисия новини
от 13.00 часа

Никола Димитров е оптимист: Дано Северна Македония започне преговори с ЕС от четвъртия опит

Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров изрази оптимизъм след срещата на лидерите от Западните Балкани с председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел в Брюксел. На излизане той заяви:
"Смятам, очевидно е, че този регион, който представлява една стая от европейската къща, без да е изцяло включена в нея, е голям приоритет за този Европейски съюз, за този председател и тази Комисия. Мисля, че ако правим нещата както трябва, има достатъчно политическа енергия и фокус, за да постигнем обща победа - за ЕС и за страните и хората от региона." 

Димитров заяви, че новата методология за начало на преговори за присъединяване дава повече на тези, които постигат резултати и наказва тези, които отстъпват. "Ако обединим политическата воля за реформи в региона и на ЕС, ще бъдем на прав път", подчерта той.

По-рано македонският парламент се разпусна. Това се случва два месеца преди предсрочните избори в страната. В Брюксел Никола Димитров съобщи, че страната му е приела последния закон, който би трябвало да отстрани пречките за започване на преговори за присъединяване към ЕС. На влизане за неформалната среща ЕС-Западни Балкани, той заяви, че самолетът му е кацнал едва при четвъртия опит:

"Успяхме да се приземим на четвъртия път - направихме три обиколки отгоре заради времето. И аз направих сравнение с опитите ни да започнем преговори за присъединяване. Не можахме да се присъединим на три заседания на Европейския съвет, надявам се да успеем на четвъртия опит." 
Като напомни, че Западните Балкани винаги трябва да усещат своята европейска перспектива, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта по повод новата методология за започване на преговори:
"Ние ревизирахме методологията си и в този си вид тя трябва да създаде и възвърне доверието на всички страни в този процес, тъй като тя ускорява стратегическите реформи. От друга страна, тя създава надеждна перспектива за Западните Балкани, че ще се присъединят към ЕС навреме. Искаме също така да прокараме пътя за Северна Македония и Албания за начало на преговори с ЕС, ако е възможно, преди срещата на върха в Загреб." 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от