Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бруно льо Мер: "Рено" трябва да преразгледа плановете за затваряне на френските заводи

Френският министър на финансите Бруно льо Мер заяви във вторник, че автомобилостроителят "Рено" (Renault) трябва да преразгледа решението си за закриване на свои фабрики във Франция.

Изказвайки се на пресконференцията в Брюксел, Льо Мер заяви, че "държавата ще играе ролята си на акционер в "Рено", за да се увери, че изборът, който компанията ще направи, няма да бъде против работните места и заводите във Франция".

Той също така добави, че правителството ще се опита да преговаря с производителя на автомобили и да остане "много бдително" по отношение на стратегията на компанията за намаляване на разходите.

Финансовият министър посочи, че в неделя е обсъдил по телефона с председателя на Съвета на директорите Жан-Доминик Сенар индустриалните планове на "Рено". Този диалог ще продължи, добави Льо Мер, като в същото време призна, че компанията трябва да се адаптира към новите предизвикателства. Според него промените трябва да отчитат дългосрочните интереси на "Рено" във Франция.

През миналата седмица "Рено" обяви планове за съкращаване на разходите си в размер на 2,2 млрд. долара след обезкуражаващи финансови резултати през миналата година. Компанията загуби излезе на загуба от 141 млн. евро през 2019 г., след като реализира печалба о 3,3 млрд. евро година по-рано.

В същото време общи приходи на Renault спаднаха с 3,3% до 55,54 млрд. евро, тъй като продажбите на автомобили се свиха с 3,4% до 3,8 млн. броя най-вече в резултат на спад при продажбите в Китай със 17,2% и на продажбите в Африка, Близкия Изток, индия и тихоокеанския региона с 19,3 на сто.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна