Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Коронавирусът може да доведе до продължително забавяне на икономическия растеж

Кристалина Георгиева, шеф на МВФ
Снимка: БТА

Продължаващата епидемия от коронавирус в Китай служи като напомняне как "крехкото икономически възстановяване" може по всяко едно време да бъде застрашено от непредвидени заплахи, написа в своя блог управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Тя изложи два различни сценария за глобалните икономически перспективи в зависимост от продължителността на вирусната епидемия:

Една по-тежка епидемия би довела до по-продължително забавяне на икономическия растежа в Китай при "увеличено" глобално въздействие благодарение на "по-съществени прекъсвания на веригите за доставки" и значителен спад на инвеститорското доверие, отбеляза българският икономист.

Ако обаче негативните последици от коронавируса бъдат само краткосрочни, МВФ очаква китайската икономика да "отскочи в скоро време", отбеляза Кристалина Георгиева. В такъв случай очакваният "рязък спад" на растежа на БВП на Китай би бил ограничен в рамките на първото тримесечие на годината, докато негативното разпространение към другите страни ще бъде "сравнително кратко и незначително", подчерта шефът на водещата международна финансовата институция.

Дори и при най-добрите сценарии прогнозираният темп на растеж в световен мащаб е все още скромен в твърде много части на света, посочи тя, подчертавайки необходимостта от справяне и намаляване на несигурността по въпроси като търговията, климата и неравенството.

В същото време МВФ представи анализ, подготвен за министрите на финансите и централните банкери от Г-20, в който глобалният кредитор очертава множество рискове пред които е изправена глобалната икономика, включително епидемията от коронавирус и подновено повишаване на търговското напрежение между САЩ и Китай, както и свързани с климата природни бедствия.

Министрите на финансите и централните банкери от индустриално развитите и развиващи се държави от Г-20 ще се съберат по-късно тази седмица в Рияд, Саудитска Арабия, на фона на продължаващата несигурност относно въздействието на коронавируса, известен като Covid-19.

МВФ посочи, че се придържа към януарската си прогноза за нарастване на световната икономика с 3,3% през тази година след повишение с 2,9% през 2019 г.

Фондът обаче отбеляза, че икономическото възстановяване ще бъде незначително, като в същото време рисковете остават в низходяща посока (за по-слаб от очакваното растеж). "Възстановяването може да дерайлира от рязко покачване на рисковите премии, предизвикано например от повторна ескалация на търговското напрежение или от по-нататъшно разпространение на коронавируса", посочва МВФ.

"Коронавирусът, човешка трагедия, разрушава икономическата активност в Китай, тъй като производството е спряно и мобилността около засегнатите региони е ограничена. Възможно е това да се отрази и в други страни - например чрез туризма, връзките на веригите за доставки и ефектите върху цените на стоките", посочва фондът в своя доклад.

Това предупреждение е факт, въпреки че китайският президент Си Цзинпин посочи, че все още неговата страна може да постигне целта си за икономически растеж през 2020 г. въпреки тежката вирусна епидемията.

МВФ посочи, че влиянието на коронавируса все още е в процес на развитие и макар настоящият сценарий да се базира на бързо овладяване на вирусната епидемия и икономически отскок по-късно през годината, въздействието на епидемията може да се окаже по-голямо и дълготрайно.

"По-широка и по-продължителна епидемия от коронавирус или продължителна несигурност по отношение на заразата могат да засили прекъсванията при веригите на доставки и да потиснат увереността по-настойчиво, което да направи глобалното въздействие на Covid-19 по-тежко", се посочва в доклада на МВФ.

Според фонда ескалация на геополитическото напрежение в Близкия изток, кибератаки или срив в търговските преговори между Китай и Съединените щати също могат да възпрепятстват краткосрочното глобално възстановяване. Природните бедствия, свързани с климата, нарастващият протекционизъм и социалните и политически вълнения, предизвикани от постоянното неравенство, също създават допълнителни икономически рискове.

МВФ отново призовава политиците да поддържат фискална и парична политика, подкрепяща растежа. Ниската инфлация изисква паричната политика да остане благоприятна (стимулираща) в повечето икономики, допълва МВФ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна