Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Ердоган си говориха по телефона за нови мерки в Сирия

| обновено на 28.02.20 в 19:51
Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган на една от срещите им.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган обсъдиха в телефонен разговор обстановката в сирийската провинция Идлиб. След разговора ръководителят на Дирекцията по комуникации на турското президентство Фахретин Алтун заяви, че двамата лидери са се договорили да се срещнат лично в най-скоро време. От пресслужбата на Кремъл потвърдиха, че се обсъжда възможността за среща на високо равнище.

Двамата президенти подчертали в разговора си „необходимостта от предприемане на нови мерки за нормализиране на обстановката в Северозападна Сирия“, съобщи Кремъл. В комюникето се посочва, че те са са договорили активизиране на съответните междуведомствени консултации и проучване на възможността за среща на високо ниво в скоро време. Президентите изразили „сериозна загриженост“ от ескалацията на напрежението в сирийската провинция Идлиб

На пресконференция в Москва с колегата си от Люксембург Жан Аселборн руският министър на външните работи Сергей Лавров също коментира телефонния разговор между президентите Путин и Ердоган:

„Разговорът е бил подробен и е бил посветен на необходимостта да се направи всичко необходимо за изпълнението на първоначалните договорености по идлибската зона за деескалация. Обсъждала се е и възможността за осъществяването в най-близко време на контакти на едно или друго равнище“.

Сергей Лавров съобщи още, че продължават започналите онзи ден в Анкара руско-турски преговори за Идлиб:

„Не мисля, че става дума за някакви непреодолими проблеми за астанинския формат. Убеден съм, че ако военните, дипломатите и представителите на службите за сигурност на нашите страни успеят да се концентрират върху базовите договорености по зоната за деескалация в Идлиб, то тези договорености могат да бъдат преведени на езика на практическите действия“.

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн заяви от своя страна, че Турция не е съгласувала с НАТО военните си действия в Идлиб и че не вижда основания за прилагането на член 5 от Вашингтонския договор. Той предвижда колективна защита при нападение срещу дадена страна-членка на Алианса.

В съобщението на Кремъл за телефонния разговор се посочва, че той е бил по инициатива на турската страна. Той идва след убийството на 33-ма турски войници при удари на сирийските правителствени сили и десетки военни на режима в Дамаск при ответния удар на Анкара.

Според директора по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун двамата лидера са се съгласили да се срещнат в най-скоро време лично.

По думите му турският държавен глава е подчертал, че кръвта на турските военни няма да остане неотмъстена и че Турция смята всички сирийски правителствени части за легитимни цели.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп призова режима в Сирия и поддържащите го Русия и Иран да спрат военната операция в областта Идлиб "преди още невинни мирни жители да бъдат убити или прокудени".

В телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган Тръмп е изразил съболезнования за гибелта на 33-ма турски войници, които загинаха вчера при въздушен удар в Идлиб, съобщават от Белия дом.

Ръководителят на Дирекцията по комуникации на турското президентство Фахретин Алтун допълни, че се планират телефонни разговори на Ердоган с френския президент, с британския премиер и с германския канцлер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна