Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия не изключва подновяване на петролните разговори със Саудитска Арабия

Силен отскок на цените на петрола с 10% след брутален спад с 25% ден по-рано

Кремъл заяви във вторник, че никой не изключва възможността Русия и Саудитска Арабия да възобновят преговорите за сътрудничество по отношение на петролното производство, въпреки че разговорите по въпроса във формата "ОПЕК +" приключиха в петък без споразумение. Тогава Русия реши да не се съгласи на предложението на ОПЕК за допълнително съкращаване на съвместните петролни добиви.

Това от своя страна накара Риад да обяви през уикенда "ценова петролна война" на Москва чрез силно понижаване на експортните цени на саудитския петрол и на увеличаване на производството в сила от април. В понеделник петролните фючърси се сринаха с близо 25%, отбелязвайки най-драматичен спад от първата война в Персийския залив през 1991 година към най-ниски нива от началото на 2016-а година насам.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи пред репортери, че колебанията на пазара, причинени от срива на цената на петрола, вероятно ще продължат известно време, но заяви, че такава нестабилност е била прогнозирана и е била взета предвид.

Песков също така заяви, че икономиката на Русия има достатъчно международни резерви и е достатъчно здрава, за да устои на временна нестабилност на петролните пазари.

Александър Новак също не изключва нови съвместни мерки с ОПЕК

Министърът на енергетиката Александър Новак също заяви във вторник, че Русия "не изключва възможността за нови съвместни мерки с ОПЕК за стабилизиране на пазара".

Той обаче намекна, че следващата среща във формата "ОПЕК +" може да се състои през месеците май или юни, но въпреки това увери, че руският пазар на петрол остава конкурентен дори при сегашните ценови нива.

Александър Новак също така заяви, че страната му може да увеличи към момента производството на петрол с 200 - 300 хил. барела на ден и с 500 хил. барел в бъдеще, ако се наложи такава мярка.

Изказвайки се за телевизионния канал "Русия 24", той отбеляза, че неговата страна "има един от най-ниските разходи за производство на петрол в света" и че руските петролни компании ще се надяваме "да преразгледат днес инвестиционните си планове и обемите си на производство".

Според оценката на Новак, "възстановяването на цените на петрола ще отнеме няколко месеца".

Отскок на петролните цени с 10% след бруталния спад с 25% само ден по-рано

Междувременно петролните фючърси нарастват по време на търговията във вторник с около 10%, заличавайки част от бруталния ценови спад с близо 25% ден по-рано.

Подкрепа за днешния силен отскок оказват инвеститорските надежди за икономически стимули в САЩ и в световен план за ограничаване на негативното въздействие на епидемията от коронавируса. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви снощи, че ще предприеме "големи" стъпки, за да предпази американската икономика от въздействието на Covid-19 , намеквайки за данъчни съкращения за средната класа. Японското правителство пък планира да изразходва повече от 4 млрд. долара под формата на втори финансов пакет от стъпки за справяне с вируса.

Индикациите от страна на Русия, че не е изключено подновяване на петролните разговори с ОПЕК също допринася за синият отскок на петролните цени във вторник.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май нарастват с 10% обратно към 38,0 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през април - също с 10% към 34,50 долара за барел. Само ден по-рано те се сринаха с близо 25% към най-ниски нива от февруари 2016-а година съответно от 31,02 и от 27,34 долара за барел.

Графика петрол Брент / долар

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна