Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски учени са разшифровали пълния геном на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски учени са успели да разшифроват пълния геном на новия коронавирус, съобщиха от пресслужбата на руското министерство на здравеопазването. Откритието може да ускори създаването на ваксина срещу заболяването.

Учени от Националния изследователски институт по грипа „Смородинцев“ към министерството на здравеопазването са взели материал за изследване от пациент с Covid-19 в Русия. Директорът на института и доктор на медицинските науки Дмитрий Лиознов обясни, че генетичният анализ е важен за разбирането на еволюцията на новия вирус.

„Този коронавирус е нов за нас, затова е критично важно да можем да определим пътя на разпространението и попадането му на територията на нашата страна, както и неговите изменения“, посочи Лиознов. Той добави, че получената информация може да се използва при разработването на ваксина и на антивирусни препарати срещу заболяването.

От министерството на здравеопазването съобщават, че информацията е изпратена в международна база данни, която се използва от Световната здравна организация (СЗО) и от водещите световни изследователски групи за мониторинг на глобалната еволюция на новия коронавирус.

Вчера СЗО заяви, че първите изпитвания на възможна ваксина срещу вируса вече са започнали, само два месеца след идентифицирането на генетичната последователност на вируса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна