Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Температурата и влажността на въздуха влияят върху смъртността от Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайски медици изследваха как различни метеорологични фактори влияят върху нивото на смъртност от новия коронавирус въз основа на ситуацията в Ухан и установиха, че увеличената смъртност е била свързана с ниско ниво на влажност и голяма разлика между дневните и нощните температури, предаде ТАСС.

"За пръв път проследихме как температурата на въздуха, по-специално разликата между най-високите и най-ниските ѝ стойности, и влажността влияят върху нивото на смъртност от Covid-19. Изследването ни показва, че вариациите в температурата на въздуха и влажността достатъчно силно влияят върху нивото на смъртност от новия коронавирус", са написали учените.

До този извод стигнали специалисти от университета в Ланчжоу и метеорологичната администрация на Китай в Шанхай, допълва БТА. Били анализирани данни, събрани от лекари в Ухан от 20 януари до 20 февруари 2020 г., в период, когато епидемията достигна своя пик, преди да започне да утихва.

През периода починаха почти 2300 души в Ухан. Медиците съпоставили ежедневния брой на смъртните случаи с метеорологичните условия в града и се опитали да открият статистическа взаимовръзка между метеорологичните фактори и смъртността от вируса.

Резултатите сочат, че действително съществува подобна закономерност, която прави коронавируса SARS-CoV-2 сходен с тези на близкоизточния синдром и тежкия остър респираторен синдром, както и с причинителите на други респираторни болести.

Увеличаването на температурните разлики повишило нивото на смъртност с 2,9 процента, а увеличаването на влажността на въздуха с 1 грам на куб. см намалило този показател с около 11 процента.

Като цяло показателите са съпоставими с онези, които разкриват как се променя нивото на смъртност от различни респираторни болести, предизвикани както от вируси, така и от вредни навици или голямо замърсяване на въздуха.

Учените отбелязват, че откритата от тях закономерност не взема под внимание как върху разпространението на вируса и смъртността въздействат различни социални фактори, включително миграции на хора и карантини. Възможно е метеорологични фактори да влияят върху този показател по-силно или по-слабо, отколкото показват текущите данни. От друга страна фактът, че съществува връзка, говори за необходимост от по-нататъшни наблюдения.

Подобна информация ще е от ключово значение за прогнозиране как ще се развие пандемията от Covid-19 през следващите месеци и сезони на годината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна