Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското правителство получава нови правомощия за борба с коронавируса

Снимка: БТА

Обединеното кралство осъмна с новите строги мерки в борбата срещу коронавирус, включващи затваряне на всички магазини с изключение на тези за хранителни стоки и аптеките, и забрана за събиране на повече от двама души.

Скоро се очаква да бъде приет спешен закон за даване на големи правомощия на правителството за прилагане на най-строгите мерки.

В извънредното си обръщение към нацията снощи премиерът Борис Джонсън ясно предупреди, че ако хората продължават да не следват разпоредбите за социално дистанциране, полицията ще има правото да ги наложи със сила, включително чрез налагане на глоби и разпръскване на събирания.

Депутатите в Камарата на общините одобриха късно снощи новия проектозакон за борба с коронавирус, който предвижда да бъдат задържани хора със симптоми на заболяването и принудително поставяни под карантина.

Ако законопроектът мине и в Камарата на лордовете, в четвъртък най-вероятно ще се превърне в закон.

Освен магазините за хранителни стоки, аптеките и бензиностанциите, от днес всички магазини трябва да бъдат затворени.

Шефовете на Sports Direct обаче обявиха, че магазините им ще останат отворени, защото са важни за здравето на нацията. От Sports Direct твърдят, че продаваното от тях спортно облекло и оборудване е необходимо сега, за да могат хората да спортуват у дома, когато фитнес-центровете са затворени.

Иначе, хората все още имат право да излизат от домовете си, но само веднъж на ден, за да спортуват, да ходят на работа, ако това е „абсолютно наложително“ или да пазаруват стоки и медикаменти от първа необходимост.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна