Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МВФ очаква глобална рецесия през 2020 г.

Пандемията от COVID-19 е безпрецедентна ситуация, предупреди Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пандемията от COVID-19 е "безпрецедентна ситуация, при която глобалната здравна пандемия се превърна в икономическа и финансова криза", заяви в петък управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Тя посочи, че с оглед на внезапното спиране на икономическата активност глобалното производство ще се сви през 2020 г. в резултат на пандемията от коронавирус и предупреди, че светът навлезе в рецесия, която ще е "толкова лоша или по-лоша" от рецесията през 2008 - 2009 г.

Според нея все още е възможно да има "значително възстановяване" през 2021 г , ако обаче вирусът бъде ограничен навсякъде по света. Георгиева добави, че проблемите с ликвидността ще трябва да бъдат предотвратени, за да не се превърнат в проблем с платежоспособността.

Ръководителят на МФВ призова относно правителствата да прилагат фискални политики, за да намали риска от вълна от фалити. Георгиева коментира, че страните вече са приели мерки в размер на 5 трилиона долара или 6% от глобалния брутен вътрешен продукт, но не е ясно, дали мерките за защита на финансовата система ще бъде достатъчни, докато вирусът не бъде ограничен.

Тя също така отбеляза, че МВФ ще излезе с повече възможности за кредитиране, за да помогне на "изключително голям брой държави", които ще се нуждаят от икономическа помощ.

Ръководителят на МВФ добави, че организацията ще работи в тясно сътрудничество с Международния валутен и финансов комитет и Световната банка.

Освен това тя подчерта: "МВФ е готов да използва финансовия си капацитет от 1 трилион щатски долара за подкрепа на страните членки".

Шефът на МВФ похвали решението на правителството на Съединените щати да приеме пакет от икономически стимули за 2 трлн. долара, като отбеляза, че е "абсолютно необходимо да се защити най-голямата световна икономика срещу рязко спадане на икономическата активност".

Георгиева подчерта, че законопроектът от 2 трлн. долара, който по-късно днес трябва да бъде гласуван от Камарата на представителите, е "добре насочен", тъй като цели да увеличи капацитета на здравната система, да помогне на работниците срещу внезапна загуба на доходи и да защити фирмите. Управляващият директор коментира позитивно и законодателството да се стимулира задържането на работниците в предприятията.

Тя каза, че САЩ се намират в рецесия, но отбеляза, че МВФ все още няма точни прогнози за въздействието на коронавируса върху растежа на САЩ.

Според нея икономическото възстановяване на Китай след вирусnата епидемия е много важно за света заради делът на Китай в световната икономика.

Георгиева подчерта, че Китай също така играе "много важна роля" в борбата срещу вируса, който за първи път беше диагностициран в град Ухан, тъй като сега страната е източник на здравни доставки и здравни експертизи.

Тя отбеляза, че сега Китай засилва производството си, след като беше най-тежко засегнат през първото тримесечие на годината, когато огнището на Covid-19 беше най-силното в страната.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от