Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Върба е убеден, че първенството ще завърши

Павел Върба
Снимка: ПФК Лудогорец

Старши треньорът на Лудогорец (Разград) Павел Върба коментира ситуацията в клуба по време на карантината, наложена в страната заради пандемията от коронавирус. Чешкият специалист е убеден, че първенството в Първа лига ще завърши.

"Първенствата навсякъде в Европа са прекратени. Ситуацията е тук е такава. Играчите тренират индивидуално, всеки има план за няколко дни напред", коментира Върба за sport.cz, цитиран от БТА.
.
Той следи подготовката на футболистите дистанционно

"Направихме програми на играчите след консултация с кондиционния треньор на Лудогорец. Момчетата знаят какво трябва да правят. Предполагам, че сега навсякъде се работи по този начин. Следя данните от тренировките на играчите чрез сателитна връзка, така че всичко е под контрол".

Върба смята, че преди подновяването на шампионатите отборите трябва да получат 2-3 седмици за съвместна работа на тренировъчния терен.

"След само три дни съвместни тренировки, например, в никакъв случай не може да се започне с мачовете, както някои си мислят. Ще трябва да се подготвяме заедно поне още две седмици след това. Но ние искаме да бъдем напълно готови за момента, в който ни подволят да започнем тренировки. Трябва да проведем много занимания с топка и игри, защото само тичане и упражнения за кондиция за три седмици не е оптималното решение", каза още чешкият наставник.

Той смята, че нивото на водещите отбори в България е сходно с това на фаворитите в Чехия.

"Левски, ЦСКА София, Черно море и Локомотив (Пловдив) са на нивото на отборите от горната половина на чешкия шампионат. Останалите отбори по-скоро биха се борили за оставане, ако играеха в Чехия. Но първенството тук има своето ниво. Най-големите ни съперници са Левски и ЦСКА. Приятно съм изненадан от подкрепата, която получаваме от феновете ни. В трите ни домакинства през тази пролет, включитено и на мача с Интеир, те създадоха атмосфера", каза Върба.

Редовният сезон в българския шампионат завършва след два кръга, а Лудогорец има аванс от 9 точки на върха на класирането и е фаворит за спечелването на девета поредна титла.

"По план след това трябва да се изиграят още десет мача (от първата шестица). Освен това някои отбори продължават и в турнира за купата на България. Не знам как всички тези срещи ще бъдат вместени във времето. Единственото, за което съм твърдо убеден, е, че първенството ще завърши. Може би няма да бъде в този формат, а ще се търси друг вариант, но е нормално извънредната ситуация да доведе до извърдено решение", каза в заключение Върба.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна