Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниските цени на петрола поставят на изпитание компаниите за шистов добив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската компания „Whiting Petroleum“, специализирана в добива на шистов нефт, обяви начало на процедура по банкрут, съобщи „The Wall Street Journal“. Това е първата голяма фирма в тази област, която е предприела подобни мерки на фона на срива на цените на енергийните ресурси.

На сайта на компанията е публикувано съобщение, според което започва процес на „финансово преструктуриране“.

„В баланса на компанията има повече от 585 милиона долара и тя продължава да работи в нормален режим без промяна за доставчиците, партньорите или служителите“, се подчертава в документа.

Задлъжнялостта на „Whiting Petroleum“ е около 2,2 милиарда долара.

Според представители на компанията, на решението е повлияло „значителното снижение на цените на нефта и газа“, предизвикано от спора между Саудитска Арабия и Русия, както и от спада в търсенето, предизвикан от разпространението на коронавируса. Акциите на компанията след обявяването на банкрута поевтиняха с около 45 % и в момента се търгуват за 0,39 долара за акция.

Изданието подчертава, че „Whiting Petroleum“ е първата голяма компания, специализирана във фракинга, която е претърпяла срив заради спада в цените на нефта. Много други големи фирми, работещи в тази област, вече са натрупали солидни задължения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна