Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на петрола отново тръгна надолу

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Котировките на петрола поеха отново надолу в днешната азиатска електронна търговия след вчерашните силни повишения. Те бяха предизвикване от туит на президента на САЩ Доналд Тръмп, който обяви, че вероятно ще бъде постигнато споразумението между Саудитска Арабия и Русия за намаляване на добива с 10 милиона до 15 милиона барела, предаде "Ройтерс".

Днес обаче цените спаднаха и лондонският сорт Брент от Северно море, чиято стойност е референтна за европейския пазар, поевтиня с 0,70 долара или с 2,67 на сто до 29,24 долара за барел.

Американският лек суров петрол понижи котировките си с 1,14 долара или с 4,5 на сто до 24,18 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.

Същевременно "Файненшъл таймс“, позовавайки се на свои източници, съобщава, че американските производители на петрол са стартирали лобистка кампания в подкрепа на налагането на санкции срещу Русия и Саудитска Арабия. Така те се опитват да принудят властите да повлияят на двете страни, които произвеждат нефт, да намалят производството.

Предложените ограничителни мерки включват въвеждане на мита върху вносния нефт, спиране на военната помощ за Саудитска Арабия, въвеждане на мита за руските енергийни ресурси и други. Отмяна на съществуващите мита върху Руската федерация също се обмисля, ако Москва се съгласи да сътрудничи с Вашингтон.

В четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази надежда на брифинг в Белия дом, че Русия и Саудитска Арабия скоро могат да се споразумеят за намаляване на производството на петрол.

Сделката на ОПЕК+ по споразумение между Русия и Саудитска Арабия за срок от три години за поддържане на цените на въглеводородите в региона от 60 долара за барел чрез ограничаване на производството, престана да работи на 31 март 2020 г. Не беше възможно нейното удължаване заради противоположните позиции на двамата най-големи участници - Москва предложи да се разшири споразумението при предишните условия и едва до второто тримесечие на 2020 г., а Рияд - да се увеличи намалението с 1,5 милиона барела на ден до края на годината. Прекратяването на споразумението доведе до рязък спад на цените на петрола, който засили спада на глобалното търсене поради пандемията от коронавирус.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна